Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Djibouti

betekenis & definitie

officiële naam République de Djibouti

oppervlakte 22 000 km2

inwoners 310 000

hoofdstad Djibouti

staatsvorm republiek

staatshoofd Hasan Gouled Aptidon

reg. leider Barkad Gourad Hamadou

officiële taal Frans

religies moslems, rooms-katholieken

munteenheid Djibouti frank

BNP/hoofd US$ 480

lid van VN, UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECA, OAU, Arabische Liga, IMF,

Wereldbank

Landschap en klimaat

Djibouti ligt in Oost-Afrika aan de Golf van Aden en de doorgang naar de Rode Zee, tussen de Etiopische provincie Eritrea en Somalia. Het land bestaat voornamelijk uit steenwoestijn, met in het noorden vulkanische heuvels (hoogste punt: Moussa Ali, 2063 m). Heet en droog woestijnklimaat, gemiddelde jaartemperatuur 30°C (zomer

max. 45°C); gemiddeld valt er 130 mm neerslag.

Sociale gegevens

De twee grootste bevolkingsgroepen, de Issa (50%), die verwant zijn aan de Somaliërs, en de Afar (40%), die van Etiopische afkomst zijn, bestrijden elkaar fel. De politieke macht is hoofdzakelijk in handen van de Issa. Arabieren en Europeanen vormen minderheden. Een aanzienlijk deel van de bevolking woont in de hoofdstad Djibouti; 60% woont in steden, de rest leidt een nomadisch bestaan. Het onderwijs is gratis, maar niet verplicht.

Economische gegevens

Naast veeteelt (die huiden en leer levert) en visserij is zoutwinning (particuliere bedrijven) belangrijk. De landbouw blijft beperkt tot teelt van dadels en groenten op kleine schaal. Delfstoffen (o.a. gips en zwavel) worden nog niet geëxploiteerd; industrie is nauwelijks aanwezig.

Geschiedenis

Frankrijk veroverde eind 19e eeuw het door de hoofden van de Afaren Issa beheerste gebied en noemde het in 1883 Frans Somaliland. In 1967 werd per referendum gekozen voor het voortzetten van de associatie met Frankrijk ondanks het massaal tegenstemmen van de Issa, die toen nog een minderheid vormden. Zowel Somalia, dat de Issa steunde, als Etiopië maakte aanspraak op het gebied. In 1977 werd het land een onafhankelijke republiek en werd de sinds 1967 gevoerde naam Afar- en Issaland veranderd in Djibouti.