Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Bulgarije

betekenis & definitie

officiële naam Narodna

oppervlakte Republika Balgarija

110912km2

inwoners 8 862 000

hoofdstad Sofija

staatsvorm volksrepu-

staatshoofd bliek

Todor Živkov

reg. leider Georgi

officiële taal Stančev

Filipov

Bulgaars

religies orthodoxe

munteenheid

Kerken, onkerkelijken, moslems, atheïsten

lev

BNP/hoofd US$ 4150

lid van VN, UNESCO,

UNCTAD, WHO, FAO, ILO, ECE, Warschaupact,

COMECON

Landschap en klimaat

Bulgarije ligt in het zuidoostelijk deel van de Balkan en grenst aan de Zwarte Zee.

Het land bestaat uit een aantal bergketens, doorsneden door passen, en vruchtbare vlakten. Hoogste punt is de berg Musala (2925 m) in het Rilagebergte. Het rivierenstelsel is tamelijk dicht, maar door de zeer onregelmatige waterstand heeft het, met uitzondering van de Donau, geen transportfunctie. Een derde van de ca. 500 rivieren ligt een deel van het jaar droog. Centraal element in het Bulgaarse landschap is het Balkangebergte (Stara Planina), dat het land klimatologisch in tweeën verdeelt. Ten noorden van het gebergte heerst een klimaat van continentale aard (strenge winters en hete zomers), ten zuiden ervan een veel milder klimaat, hoewel alleen de beschutte Maricavlakte mediterraan is. In het kustgebied heerst een zeeklimaat. Het afwisselende landschap en de klimatologische verscheidenheid zorgen voor een zeer rijke flora, met o.a. zeldzame, in de rest van Europa inmiddels uitgestorven planten. Dichte bebossing treft men nog vnl. aan in de zuidelijke bergen.

Sociale gegevens

De Bulgaren (ruim 80% van de bevolking) vinden hun etnische oorsprong in een versmelting van Fins-Oegrische immigranten met autochtone bevolkingsgroepen van Slavische stam. De rest van de bevolking bestaat uit Macedoniërs en Turken.

Het aandeel van de stedelijke bevolking op de totale bevolking is opgelopen van 19,8% in 1920 tot 58,7% in 1977.

Deze verstedelijking uit zich zowel in een toename van het aantal steden als een toename van hun bevolkingsaantal, vooral in typische industriecentra. Grootste steden zijn Sofia (1.047.900), Plovdiv (342.000), Varna (286.400). Administratief is het land ingedeeld in 28 districten.