Lexicon Aardrijkskunde

Onbekende auteur (1983)

Gepubliceerd op 24-05-2021

Brunei

betekenis & definitie

officiële naam Negeri Brunei

oppervlakte 5 765 km2

inwoners 191 000

hoofdstad Bandar Seri Begawan

staatsvorm sultanaat

staatshoofd Hassanal Bolkiah Mu'izuddin Waddaulah

reg. leider idem

officiële taal Maleis

religies moslems, boeddhisten,christenen

munteenheid Brunei dollar

BNP/hoofd US$ 11 890

lid van -

Landschap en klimaat

Brunei ligt in Zuidoost-Azië aan de noordwestkust van het eiland Kalimantan (het vroegere Borneo). Het bestaat uit twee enclaves, gescheiden door een rivierdal in Sarawak. Het is een bergachtig land, dat voor tweederde bedekt is met tropisch regenwoud. Het klimaat is tropisch met een gemiddelde neerslaghoeveelheid tot 5000 mm per jaar.

Sociale gegevens

De bevolking bestaat voor het grootste deel uit Maleiers en Chinezen. Ruim 50% is aanhanger van de islam. De samenleving is nog sterk traditioneel, al vinden onder de jongeren westerse waarden wel steeds meer ingang. De sociale voorzieningen zijn voortreffelijk. Onderwijs is gratis, ook het universitaire. In 1971 kon 64% van de bevolking boven 15 jaar lezen en schrijven.

Economische gegevens

De economie draait op de aardolie en -gasreserves, die zorgen voor een aanzienlijk overschot op de betalingsbalans. De landbouw is weinig ontwikkeld. Rijst, het hoofdvoedsel, moet worden ingevoerd. Rubber, voor de olievondsten het belangrijkste exportprodukt, wordt nauwelijks meer gewonnen. In het nieuwste vijfjarenplan wordt de nadruk gelegd op industrialisatie: o.a. hout, papier en glas.

Geschiedenis

Brunei werd in de loop van de 14e eeuw een sultanaat. In de 19e eeuw kreeg Engeland invloed in dit gebied en in 1888 werd Noord-Borneo een Brits protectoraat. Indonesië verzette zich tegen het opnemen van de Britse gebieden op Borneo in de in oprichting zijnde Maleisische Federatie. Met behulp van Britse troepen slaagde de sultan erin de door Indonesië gesteunde opposanten te verslaan. Sindsdien is elke oppositie verboden. De sultan besloot in 1963 toch niet toe te treden tot de Federatie. In 1971 kreeg hij volledig de vrije hand; besloten werd dat tot de onafhankelijkheid in 1983 slechts een Brits bataljon Gurkha's in het land zou blijven.