Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Zeewolde

betekenis & definitie

Flevoland is allang geen open vlakte meer waar je overheen kunt kijken als je op een krant gaat staan. Het nieuwe land is gestoffeerd met een aantal bossen, waaronder het Horsterwold bij Zeewolde. Het 4000 hectare grote bos schoot in 1973 wortel en zal pas in het midden in de 21ste eeuw volgroeid zijn. Maar nu al is het Horsterwold het grootste aaneengesloten loofhoutbos van West-Europa.

Het bos is vrij toegankelijk. Toch zijn er geen paden aangelegd. Avonturiers kunnen vrij rondstruinen en op ontdekkingstocht gaan. Maar pas op: het gebied is zo groot en ruig, dat men er gemakkelijk kan verdwalen! Er valt genoeg te ontdekken in dit stuk 'struinnatuur'. Het bos ligt op een plaats waar tijdens spitwerk in de voormalige zeebodem restanten van een oerbos tevoorschijn kwamen. Volgens geschiedschrijvers noemden de Romeinen dit het 'woud van ongenade', vanwege de ongenaakbare natuur. De veroveraars durfden er niet doorheen te trekken.

Voor wandelaars die liever een uitgestippelde route volgen is er een 'laarzenpad' uitgezet door het stiltegebied. Ook zijn er excursies onder leiding van een gids. Informatie bij de VVV/ANWB Zeewolde.

In het Horsterwold leven onder andere reeën en vogels als de nachtegaal en de bruine kiekendief. Ook zijn er 1400 verschillende soorten paddestoelen te vinden. Sommige zijn zo zeldzaam, dat ze nergens anders in Nederland voorkomen. In Flevoland groeien ook verschillende soorten orchideeën.

 Flevonatuur is het grootste naturistenterrein in Nederland. Het is 32 hectare groot en biedt behalve een aantal bungalows ook 250 standplaatsen voor blootkampeerders.

Het ruimtegevoel en het vlakke landschap van de uitgestrekte polders inspireerden veel kunstenaars tot het maken van enkele reusachtige kunstwerken. In Zeewolde bijvoorbeeld voert een zeven kilometer lange route langs kunstwerken die een relatie hebben met het landschap. Deze unieke Kunstbaan vormt een verbinding tussen het dorp en het omliggende bos, strand, water en polderland.

In het talud van Landschapspark De Wetering staat een van de langste kunstwerken van Nederland: Sea Level van de Amerikaan Richard Serra. Het bestaat uit twee betonnen wanden, die onderbroken worden door het water van de Wetering. De wanden zijn zo hoog als het water buiten de dijken. De kunstenaar liet zich inspireren door het feit dat op dit punt vroeger de zee heerste. Door het kunstwerk worden de bezoekers zich bewust van de enorme gedaantewisseling - van zee naar land - die deze omgeving onderging. Informatie bij de VVV Zeewolde.