Het toppunt van Nederland

Aad Struijs (2002)

Gepubliceerd op 30-07-2018

Wolfheze

betekenis & definitie

De grove den (Pinus sylvestris) is de meest voorkomende boom in Nederland. Toch gaat het hier om een exoot, een uitheemse soort dus. Na de ijstijd kwam de grove den in groten getale in onze streken voor. Maar naarmate het warmer werd, moesten ze het veld ruimen voor loofboomsoorten. In de 16de eeuw werd de grove den opnieuw in Nederland geïntroduceerd.

Volgens deskundigen is de 'Duizendjarige Den' in Wolfheze de stamvader van alle dennen in Nederland. Het is in ieder geval de dikste, oudste en hoogste grove den in Nederland. De vier eeuwen oude boom is 22 meter hoog, heeft een omtrek van 4,30 meter en staat achter hotel-restaurant Wolfheze aan de Wolfhezerweg 17. Het is niet de enige ouwe taaie in de Wolfhezerbossen. Beroemd zijn de Wodanseiken, waarvan de ouderdom op 400 jaar wordt geschat. De groene monumenten staan in een schitterende omgeving, met sprengen (gegraven beekjes), grafheuvels uit de bronstijd en de restanten van Laag-Wolfheze, dat in 1584 door de Spanjaarden werd verwoest.

De grove den is niet de enige uitheemse boomsoort in ons land. De afgelopen eeuwen zijn 350 soorten geïmporteerd, voornamelijk uit Zuid-Europa en Amerika. De 35 inheemse boomsoorten steken daar wat karig bij af. Maar de oudste boomsoorten zijn zonder uitzondering inheems, namelijk de beuk, eik, linde en es. Eiken kunnen wel duizend jaar oud worden. Maar in Nederland is ze dat nooit gegund. We mogen blij zijn als ze de vut halen.

< >