Orvelte betekenis & definitie

Orvelte is uniek. Het Saksische dorp is een springlevend openluchtmuseum, dat bruist van de activiteiten. Het is gerestaureerd naar de toestand van 1830. Slenterend door de fotogenieke straatjes onderga je de sfeer van een tijd waarin de woorden stress en onthaasting nog moesten worden bedacht. Druk, druk, druk was onbekend, hard werken niet.

Van april tot oktober geven ambachtslieden demonstraties in oude bedrijfjes zoals een maalderij, smederij, klompenmakerij, houtzagerij, zuivelfabriekje, kaasmakerij, tingieterij en kuiperij. Te midden van fraai gerestaureerde Saksische boerderijen vindt de wandelaar ook een dorpscafé, een snuisterijenwinkeltje en een grutterswinkel, waar nog ulevellen, duimdrop en andere nostalgische lekkernijen in een papieren puntzak over de toonbank gaan.

Er zijn galeries, ateliers en tentoonstellingen. In het ontvangstcentrum draait een diapresentatie over het dorp en het omringende landschap. Auto's mogen dat idyllische en nostalgische beeld van Orvelte niet verstoren en moeten dus aan de rand van het museumdorp parkeren. Wie niet van wandelen houdt pakt de paardentram. Toegangskaartjes (tolkaarten) zijn te koop in het Tolhuis bij de ingang van het esdorp.