Harlingen betekenis & definitie

Na driekwart eeuw trouwe dienst doofde in 1998 het licht in de vuurtoren van Harlingen. De trouwe wachter ging echter niet met pensioen, maar veranderde in het enige vuurtorenhotel ter wereld.

Het gerestaureerde monument biedt een comfortabel onderdak aan twee gasten. Tientallen traptreden boven de oude handelsstad, op de grens van land en Wad, wacht een adembenemend uitzicht. De vuurtoren is van alle gemakken voorzien. Het woongedeelte bevindt zich in de top op drie niveaus: een bad-etage met ronde douche, toilet en wastafel, een vuurtorenkamer met bed, zithoek en werkblad en het lichthuis met omloop. De Vuurtoren van Harlingen beschikt onder andere over marifoon, telefoon, videofoon, televisie, tuner/cd-installatie, windsnelheid- en richtingmeter. Dagprijs Euro 249,00, inclusief ontbijt. Informatie en reserveringen bij de VVV Harlingen, telefoon 0517-415911.

Tussen 1955 en de jaren tachtig schoot de Engelse reddingsboot 'Lilla Marras Douglas and Will' talloze keren zeelieden in nood te hulp. In juli 2001 begint de Engelse schone in de Noorderhaven van Harlingen aan een tweede leven als het eerste hotel aan boord van een reddingboot in de wereld. De lange doopnaam is afgekort tot 'Lilla Marras'. De reddingsboot is geschikt als verblijfs- en overnachtingsruimte voor twee personen. De achtercabine doet dienst als woongedeelte. De slaapkamer, bad en toilet bevinden zich in het vooronder. Er is ook een open achterkuip. Dagprijs Euro 199,00, inclusief ontbijt. Voor een vaartocht op zee (van circa twee uur) wordt Euro 139,00 extra berekend. Informatie en reserveringen bij de VVV Harlingen, telefoon 0517-415911.