Genemuiden betekenis & definitie

Genemuiden is het centrum van de Nederlandse tapijtindustrie. De basis voor die industrie werd gelegd door de handel in biezen en riet. Toen biezen matten uit de mode raakten, speelde Genemuiden rap in op de trend van vaste vloerbedekking. Het Tapijtmuseum toont die ontwikkeling. Er is ook te zien hoe de biezen vroeger werden geoogst, gedroogd en tot rol- en blokmatten verwerkt. Bovendien komen de handmatige en machinale vervaardiging van kokosmatten aan bod. Regelmatig zijn er demonstraties. Adres: Klaas Benninkstraat 2a.

Stoomgemaal Mastenbroek kwam in 1856 in bedrijf en loosde met zijn twee reusachtige schepraderen van hout en metaal tot 1961 op het IJsselmeer. Voor de aandrijving zorgde de oudste horizontale stoommachine van Nederland. Het gemaal is zo zeldzaam en de machine zo uniek dat de Mastenbroek in de Monumenten Top 100 staat. In de periode mei-oktober brengt de stoker de stoommachine nog regelmatig onder stoom. Het is een fascinerend gezicht om het reusachtige vliegwiel (diameter meer dan 7 meter) en de schepraderen te zien draaien. Adres: Kamperzeedijk 5.

Verstokte rokers kunnen de Achterweg maar beter mijden. Wie een rokertje opsteekt is de sigaar en krijgt een bekeuring. De Achterweg is namelijk de enige openbare weg in Nederland waar een rookverbod geldt. Dat is het gevolg van de vele branden die het stadje aan de monding van het Zwartewater teisterden. Het laatste drama speelde zich bijna anderhalve eeuw geleden af, maar de schrik zit er nog steeds goed in. Vooral hooibroei veroorzaakte veel stadsbranden. In 1868 kraaide de rode haan wel heel erg vals. Het gemeentehuis en de helft van het stadje gingen in vlammen op.