Delden betekenis & definitie

Rondom kasteel Twickel strekt zich het grootste particuliere landgoed van Nederland uit. Het is 4000 hectare groot en omvat 150 boerderijen met akker- en weilanden, afgewisseld met heidevelden, vennen en fraaie bossen, onder andere het grootste aaneengesloten eikenbos van Nederland.

Het kasteel, waarvan het oudste deel uit 1551 stamt, is niet te bezoeken. Wel zijn bijna alle wegen en paden van Twickel opengesteld voor het publiek. Dat geldt ook voor de kasteeltuin (alleen in de zomermaanden), de oude zagerij, de wateroliemolen, de watertoren en de museumboerderij aan de Twickellaan. Het was de beroemde Franse tuinarchitect Daniƫl Marot die in 1690 het eerste ontwerp voor de kasteelpark maakte. Later is het uitgebreid met een Engelse tuin, oranjerie, rotstuin en formele tuin. Het kasteel staat in de Monumenten Top 100.

Tweeduizend staan er. Misschien moeten we dat getal met een korreltje zout nemen, maar feit is dat het Zoutmuseum de grootste collectie zoutvaatjes van Nederland bezit. Het is een bonte mengeling van goedkope, kostbare, antieke, moderne, gekke en ludieke zoutstrooiertjes in vele vormen en materialen. Delden ligt in het gebied waar de zee miljoenen jaren geleden voortklotste in eindeloze deining en dikke lagen zout op de bodem afzette. Het museum strooit gul met wetenswaardigheden over zout en de zoutwinning, met name rond Boekelo. In Nederland ligt het zout honderden meters diep in steenlagen opgeslagen. Omdat mijnbouw onmogelijk is, wordt het zout eerst in water opgelost. Pompen brengen de pekel aan de oppervlakte, waarna het zout wordt teruggewonnen. Adres: Langestraat 31.