(1896) (< Eng.) (worstelen) met behulp van alle beschikbare middelen of elke methode; alle grepen zijn toegestaan. Deze vorm van worstelen vond zijn oorsprong in het historische graafschap Lancashire in Noordwest-Engeland. Het stond in Engeland bekend als de minst beperkende en meest agressieve stijl. De Engelse term werd voor het eerst opgetekend in 1833. In Nederland was Anton Geesink (1934-2010) de officieuze wereldkampioen in deze vechtstijl.
• Dirk van den Berg was bereid geweest de uitdaging van den Australischen worstelaar Placke aan te nemen; maar hij wilde hoofdzakelijk Grieksch- Romeinsch worstelen, en Placko wilde niet anders dan catch as catch can. (Het nieuws van den dag: kleine courant, 21/10/1896)
• ‘Dus’, vroeg pater Oremus, ‘een Romeinsch gevecht?’
‘Neen’, zei Zoster, ‘ik verlang een vrij gevecht. Ik leg twee honderd frank.’
‘T'akkoord!’ riep Thijl, ‘ik leg er tweehonderd tegen. Catch as catch can!’ (Herman Teirlinck: De nieuwe Uilenspiegel. 1920)
• Marsman's critiek is een tweegevecht, een catch as catch can, een lijf aan lijf, hart aan hart, hardnekkig en driftig, tot hij zich onvoorwaardelijk gewonnen geeft, als hij aan den lijve de dwingende macht der poëzie in den tegenstander heeft gevoeld. (N.A. Donkersloot: Fausten en faunen. 1930)
• En iedereen weet trouwens dat de liefde een spel zonder spelregels is: catch as catch can, zoals men dat tegenwoordig op aarde noemt.’ (Paul Rodenko: Helse vertelsels. Deel 2. De nijvere nachten van Teobaldo en andere onstichtelijke historiën uit vrijmoediger eeuwen. 1963)
• De tweede factor, die het beeld op onbehaaglijke wijze vertroebelt en de onzekerheden nog sterk vergroot is de ernstige crisis in het internationale geldwezen. Veel meer dan onze binnenlandse perikelen herinnert deze aan de jaren dertig, toen het wereldhandelsen betalingsverkeer soortgelijke ontbindingsverschijnselen vertoonde en in de loop van de tijd zelfs in een compleet „catch-as-catch-can" tussen de verschillende landen ontaardde. (Het Parool, 25/09/1971)