Hoogtepunten november 2004 betekenis & definitie

2 November
Na de cineast Theo van Gogh (47) met acht kogels te hebben getroffen, snijdt de Marokkaanse Nederlander Mohammed B. (26) diens keel door. In het lichaam steekt hij een dreigbrief aan het adres van Ayaan Hirsi Ali, die met Van Gogh de omstreden film Submission maakte. Mohammed B., na een vuurgevecht met de politie gearresteerd, blijkt een randfiguur te zijn in een terroristisch netwerk van Noord-Afrikaanse komaf, bij de AIVD bekend als de ‘Hofstadgroep’. Ettelijke leden worden in de weken na de moord opgepakt, o.a. in Den Haag, waar de politie op 10 november 14 uur lang een woning met twee verdachten belegert. Ze zouden het ook gemunt hebben op de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb en Geert Wilders. Alle bedreigden worden zwaar bewaakt. Hirsi Ali, op 10 november door de marine naar de VS gevlogen, verschijnt er in 2004 niet meer. De presidentsverkiezingen in de VS eindigen in een overwinning voor zittend president George W. Bush en diens running mate, vicepresident Dick Cheney. De Republikein Bush krijgt 286 kiesmannen achter zich, tegen 252 voor zijn rivaal, de Democraat John Kerry.

15 November
Bij een tv-verkiezing van ‘de grootste Nederlander’ roept de KRO Pim Fortuyn tot winnaar uit. Wegens computerproblemen heeft de omroep niet tijdig door dat de meeste stemmen zijn uitgebracht op Willem van Oranje.

20 November
Een Tilburgse imam verwekt opschudding wanneer hij weigert minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie een hand te geven. Verdonk reageert verontwaardigd. Volgens de imam mag hij van zijn geloof vrouwen geen hand geven.