Hoogtepunten november 2005 betekenis & definitie

7 November
In de nacht vinden de ernstigste onlusten plaats sinds de rellen in de arme wijken en voorsteden van Frankrijk elf dagen eerder zijn begonnen: in totaal worden 1408 auto’s in brand gestoken en verricht de politie 395 arrestaties.

9 November
De hoofdstad Amman wordt opgeschrikt door een drievoudige terroristische aanslag op luxehotels. De eerste bom ontploft in het Radisson hotel, de tweede in het nabijgelegen Grand Hyatt en de derde in het Days Innhotel. Er komen zeker 57 mensen om het leven en er zijn rond de 300 gewonden.

15 November
In het centrum van Nijmegen wordt halverwege de avond de 41-jarige politiek activist Louis Sévèke op straat door twee kogels in het hoofd neergeschoten. Sévèke was als activist nauw betrokken bij acties van de kraak- en andere protestbewegingen, maar verwierf vooral bekendheid doordat hij het werk van politie en inlichtingendiensten nauwlettend volgde en waar nodig juridische procedures aanspande.

18 November
De rechtbank van Bergen oordeelt dat het liedje Frozen van popster Madonna, uit het jaar 1998, plagiaat is van Ma vie fout le camp, een liedje dat de Waalse muzikant Salvatore Acquaviva in 1980 heeft gecomponeerd. De muziekwereld reageert met verbazing op het vonnis, waardoor Frozen niet langer op de Belgische radiostations mag worden gedraaid en niet verkocht in de winkels.

24 November
Een nieuwe wet treedt in werking die winkels, restaurants en pubs de mogelijkheid geeft om 24 uur per dag alcohol te verkopen. Op grond van de wet krijgen 1121 bedrijven hiervoor een vergunning, waaronder 359 pubs. Nog eens tienduizenden bedrijven gebruiken de nieuwe wet om hun openingstijden te verruimen.

29 November
Bij huiszoekingen in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Riemst worden veertien moslims opgepakt, op verdenking van medewerking aan terreuractiviteiten. De actie is het gevolg van de zelfmoordaanslag in Irak, op 9 november, door de Belgische Murielle Degauque. De 38-jarige Belgische is de eerste tot de islam bekeerde westerse vrouw die in Irak een terreurdaad pleegt.