Hoogtepunten November 2002 betekenis & definitie

6 November
Een Fokker 50 van Luxair uit Berlijn stort in dichte mist neer vlak voor de landing op het internationale vliegveld van Luxemburg. Twintig mensen komen om het leven; de piloot en een passagier overleven het ongeluk.

7 November
In het Griekse Kalamata worden de Nederlandse vliegtuigspotters Frank Mink en Patrick Dirksen en hun Britse collega’s in hoger beroep vrijgesproken van spionage. Eind april had de rechtbank aldaar hen veroordeeld tot drie jaar cel.

8 November
De VN-Veiligheidsraad aanvaardt unaniem resolutie 1441, die Irak een ‘laatste kans’ geeft zich van massavernietigingswapens te ontdoen. Op uiterlijk 8 december moet Irak alle programma’s, materialen en plaatsen bekendmaken die van belang zijn voor de vervaardiging van chemische, biologische en nucleaire wapens.

10 November
De 41-jarige Belgische luchtmachtkolonel Frank De Winne landt na een reis van tien dagen in de ruimte, aan boord van een Russische Sojoez-capsule, weer op de aarde, in de vlakten van Kazachstan. De Winne is de tweede Belgische ruimtevaarder in de geschiedenis, tien jaar na de tocht van Dirk Frimout met een Amerikaanse Space Shuttle.

19 November
SDe Griekse olietanker Prestige, die enkele dagen geleden in een storm in moeilijkheden raakte, breekt in tweeën en zinkt voor de kust van Galicië. Van de 77.000 ton olie aan boord lekt een groot deel weg en spoelt aan op de Galicische kust.

21 November
In de Noord-Nigeriaanse stad Kaduna komen ten minste 100 mensen om het leven en raken meer dan 500 gewond bij protesten van moslims tegen de Miss World-verkiezingen, die in de hoofdstad, Abuja, worden gehouden. Naar aanleiding hiervan worden de verkiezingen verplaatst naar Londen.

26 November
In de Antwerpse deelgemeente Borgerhout ontstaan hevige rellen tussen Marokkaanchronologie se jongeren en de politie nadat een bejaarde man een 27-jarige Marokkaanse Belg heeft doodgeschoten. Het Antwerpse stadsbestuur beschuldigt de Arabisch Europese Liga (AEL) ervan tot oproer aan te zetten.