Hoogtepunten november 2001 betekenis & definitie

7 November
De handelsrechtbank van Brussel verklaart Sabena nv failliet. Er worden vijf curatoren aangesteld. Het (langverwachte) einde komt hard aan bij de meer dan 8000 personeelsleden die hun baan verliezen.

9 November
In het tv-programma Zembla beschuldigt Ad Bos, tot 1998 technisch directeur van Koop Tjuchem in Hoofddorp, onderdeel van het Groningse bouwconcern Koop Holding, dit en andere bouwbedrijven van frauduleuze praktijken. In het programma toont Bos pagina’s van een schaduwboekhouding van het bedrijf, waaruit kan worden opgemaakt dat voor vele miljoenen is gefraudeerd. Hij beweert bovendien dat corrupte ambtenaren van Rijkswaterstaat aan deze bouwfraude meewerkten.

12 November
Een Airbus A-300 van American Airlines met 260 inzittenden aan boord stort neer op de wijk Queens in New York. Aanvankelijk werd gevreesd voor een nieuwe terroristische aanslag, maar het blijkt een ongeluk.

25 November
Hoogleraar en publicist Pim Fortuyn wordt door het partijcongres van Leefbaar Nederland gekozen tot lijsttrekker van de partij bij de komende Kamerverkiezingen.

29 November
In Parijs wordt het rapport van de Franse parlementaire onderzoekscommissie die de val van de Moslimenclave Srebrenica (juli 1995) onderzocht, gepubliceerd. Het rapport velt een hard oordeel over het optreden van generaal Bernard Janvier, destijds opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in voormalig Joegoslavië. Hij had Dutchbat de gevraagde luchtsteun moeten geven. Nog harder is het oordeel over de Nederlandse VN-officieren en Dutchbat. De officieren hadden er van hoog tot laag een ‘knoeiboel’ van gemaakt. En Dutchbat zelf had op geen enkel moment enig verzet geboden tegen de Bosnische Serviërs, een tactische vergissing volgens het rapport.