Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 08-08-2018

Inuline

betekenis & definitie

Inuline is eene stof der wortels van alant en van eenige andere kruiden. Men verkrijgt ze door die wortels te koken en het sap te verdikken tot stroop, waarna de inuline bij het afkoelen zich scheidt. Zij is een wit poeder, dat op stijfsel gelijkt, oplosbaar in kokend water, waaruit zij bij afkoeling neerslaat, en de oplossing doet het polarisatievlak naar de linkerhand draaijen. Zij is onoplosbaar in alkohol.

Bij aanhoudend koken in water, nog sneller in verdund zwavelzuur vormt inuline een voor gisting vatbare, maar ongekristalliseerde suiker. Iodium kleurt haar niet, en met salpeterzuur vormt zij geen xyloïdine. Haar smeltpunt ligt boven 100° C.; bij drooge destillatie levert zij azijnzuur, maar geene olieachtige producten, terwijl zij, op gloeijende kolen geworpen, naar verbrande suiker riekt. Zij is oplosbaar in kaliloog. Inulinehoudende wortels kunnen tot spiritusbereiding gebruikt worden.

< >