Watersport A-Z

Kramer en de Bruin (1971)

Gepubliceerd op 01-05-2019

Hydrodynamica

betekenis & definitie

Hydrodynamica - de leer van de waterstroming (hydro = water, dynamica =leer van de beweging). De watersporter interesseert zich daarbij vooral voor de beweging van het water, dat aan de voorzijde van een varende scheepsromp wordt weggedrukt en achter de romp weer bij elkaar komt.

Doordat deze beweging plaats vindt op het grensvlak van twee zeer verschillende media water en lucht ontstaat er golfvorming. De energie, nodig om die golven op te wekken, wordt geleverd door de voortstuwingsbron van het schip. Door een varend schip opgewekte golven betekenen dan ook doorgaans energieverspilling. Daarom wordt er bij de vormgeving van het onderwaterschip meestal naar gestreefd, de golfvorming zoveel mogelijk te beperken. Andere voor de jachtbouw belangrijke delen van de hydrodynamica zijn de waterbeweging langs kiel en roer, de werking van de schroef en het gedrag van een jacht in zeegang. → Vormcoëfficiënten.

Hydrofoor elektrisch waterdruksysteem voor jachten en bedrijfsvaartuigen, bestaande uit een pomp, drukketel en regelaar, dienend om het water uit laag gelegen tanks met voldoende druk uit hoger gelegen kranen te doen stromen.

Hydrografie de wetenschap welke de juiste gedaante van het aardoppervlak voor zover van belang voor de scheepvaart vaststelt en bekend maakt in een voor de zeeman passende vorm. Dit omvat o.a. het samenstellen en uitgeven van zeekaarten, zeemansgidsen, lichtenlijsten, getijtafels, stroomtafels, Berichten aan Zeevarenden, enz. In Nederland gebeurt dit door de Afdeling Hydrografie van het Ministerie van Defensie (Marine). Naast de →zeekaarten geeft dit instituut ook speciale → jachtkaarten uit van het IJsselmeer met Randmeren, de Waddenzee en de Zuidhollandse- en Zeeuwse Stromen.

Hijs.

I. Andere benaming voor het voor lijk van een zeil. 2. Bij een vlag het verticale gedeelte waaraan de vlaggelijn wordt bevestigd.

< >