Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 13-08-2019

Rekenkamer

betekenis & definitie

De Algemene Rekenkamer is een lichaam, dat over de behandeling der inkomsten en uitgaven van het Rijk waakt, en die behandeling controleert.

Zij gaat de Staatsbegroting nauwkeurig na en onderzoekt, of alle uitgaven op rechtmatige wijze geschieden, d.w.z. of zij in overeenstemming zijn met de begrotingswetten en de bij deze toegestane bedragen niet overschrijden. Dit onderzoek is in ons land preventief, d.w.z. het behoort te geschieden, voordat de uitgave is gedaan.

Eerst moeten alle posten door de Rekenkamer getoetst en z.g. „verevend” zijn. De Rekenkamer heeft niet na te gaan, of de gelden doelmatig besteed worden, dat doen de Staten—Generaal, zij controleert slechts, of zij volgens wet en voorschrift worden uitgegeven.

De Rekenkamer heeft ook de bevoegdheid tot het doen van voorstellen aan de Koningin betreffende verbetering van en bezuiniging in het geldelijk beheer, tot het geven van inlichtingen aan de ministers en tot het opstellen van een jaarlijks verslag over den toestand van 's Rijks financiën.

Rekenkamers waren er reeds ten tijde der Graven en tijdens de Republiek.

Tegenwoordig bestaat de Algemene Rekenkamer uit 3 leden en twee plaatsvervangende leden, waaraan een secretaris wordt toegevoegd (tot voor kort telde de kamer 7 leden), die door de Koningin worden benoemd uit een door de Tweede Kamer der Staten Generaal op te maken voordracht. De Rekenkamer is ook bevoegd tot controle van de ontvangsten en uitgaven van Indië in Nederland. Indië heeft een eigen Algemene Rekenkamer.