Gepubliceerd op 16-11-2020

Valinger

betekenis & definitie

Volksnaam in Zuid-Holland voor de Tafeleend ←, genoemd in Albarda 1897 en vD 1970. Vroeg 1764 en Wegman 1765 voeren de naam Valeker, welke B&TS 1995 opgeven voor Reeuwijk (ZH).

Er is ook Falingkor in Lage Zwaluwe [WBD]. Door het grote aantal betekenissen van N vaal (zie sub Vaal Stormvogeltje), kan de naam in het onderhavige geval slaan op de oranjebruine kop van het ♂ van de Tafeleend (wat een aansluiting zou kunnen geven naar de naam Veiling ← voor de Smient, die namelijk óók een oranjebruine kop heeft), maar eventueel ook op het effen (zilver)grijze lichaam van het ♂ Tafeleend (bij het ♀ is het lichaam 'valer' en doorgaans iets gevlekt).De volksnaam Vale Knobbe in Kampen suggereert dat we hier inderdaad met het bnw. vaal te maken hebben en niet met een Westfaal. B&TS sluiten nl. terecht niet geheel uit dat de (groningse?) volksnaam Veelnk voor de Smient ‘Westfaal' betekent. Veel volksnamen verwijzen naar een meestal fout beoordeeld ‘thuisland' van een trekkende vogelsoort (vgl. Deen, Bemeretc.), en Tafeleend zowel als Smient komen hier in de trektijdvoor.

Ker en Kor zijn ws. onomatopoëtische namen (/aanduidingen) voor een aantal soorten die "ker", "kar" of "kor" zeggen, overeenkomend met E Curr voor "diving ducks generally, but more especially the Scaup" [Jackson 1968 p.25]. Bor ‘Tafeleend' in Nieuwkuijk en Vlijmen zal ook zo'n zuivere onomatopee zijn [WBD]. Men kan zich afvragen, of dit -ker en -kor misschien verbasteringen van -ger in Valinger zijn; in dat geval moeten beide delen van Valinger verklaard worden. Als het andersom is, is men met Valinger klaar, want 'vale ker/kor/kar-roepende Eend' is een aanvaardbaar benoemingsmotief [mb.02A,38].