Voedings en Genotsmiddelen

dr. M. Wagenaar (1938)

Gepubliceerd op 17-03-2019

Vruchten op sap

betekenis & definitie

Hieronder wordt volgens het Jam- en Limonadebesluit verstaan: vruchten (geheele of in stukken verdeeld) met een suikeroplossing van meer dan 13 %. Bedraagt het suikergehalte meer dan 25%, dan moet de benaming „vruchten op siroop” luiden. Toegevoegd mogen worden, een onschadelijke kleurstof en citroenzuur. Als conserveermiddel zijn toegestaan 75 mg zwaveligzuur en 250 mg benzoëzuur per kg van de waar.

Vreemde bestanddeelen mogen niet aanwezig zijn. Het woord „vruchten” mag worden vervangen door den naam van de vrucht, waaruit het product is bereid. Indien hiervan geen gebruik wordt gemaakt, dan moet de naam van de vrucht onder de wettelijke aanduiding vermeld worden.

Voorbeelden van wettelijke aanduidingen:

VRUCHTEN OP SAP (letterhoogte minstens 6mm).

kersen (letterhoogte minstens 3 mm).

Inhoud of Netto 0,9 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).

Of:

KERSEN OP SAP (letterhoogte minstens 4 mm).

Inhoud of Netto 1 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).