Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 01-12-2015

2015-12-01

Quality-adjusted life year

betekenis & definitie

Een quality-adjusted life year (verkort: QALY) representeert een bijkomend levensjaar in goede gezondheid. Het is een begrip dat wordt gebruikt bij het maken van een kostenutiliteitsanalyse (KUA). Bij een kostenutiliteitsanalyse wordt er beschouwd hoeveel effectiviteit en nut een behandeling in de gezondheidzorg zal hebben.

De quality-adjusted life year kan worden berekend door het aantal levensjaren te vermenigvuldigen met een correctiefactor. Deze factor staat voor de kwaliteit van de bijkomende levensjaren. Bij een gezond persoon is de factor 1. Bij een minder gezond persoon ligt de factor ergens tussen de 0 en de 1. Bij toestanden die ‘erger dan de dood’ worden beschouwd, kan een negatieve factor gelden. De bruikbaarheid van een behandeling, die kan zorgen voor een langer/aangenamer leven, kan zo worden uitgedrukt in de gemiddelde toename van de quality-adjusted life year.

De waarden tussen 0 en 1 worden meestal bepaald door de werkwijzen zoals die beschreven staan in ‘the Journal of Health Economics’. Hierin worden drie methodes omschreven, waarbij de kandidaten een enquête invullen. Bij de eerste methode moeten de kandidaten kiezen tussen langer blijven leven met een slechte gezondheid, of worden hersteld naar een perfecte gezondheid, maar met een kortere levensverwachting. De kandidaten kunnen ook worden gevraagd om te kiezen tussen leven in slechte gezondheid voor een langere periode of een medische ingreep. Bij deze ingreep is er een kans dat de persoon helemaal genezen wordt, of komt te overlijden. De laatste methode is het makkelijkst, maar het meest subjectief. Hier worden de kandidaten gevraagd om hun gezondheid een cijfer te geven op een schaal van 0 tot 100, waarbij 0 voor dood en 100 voor perfecte gezondheid staat.