Neger betekenis & definitie

iemand met een donkere huid, bruine ogen en zwart kroeshaar; lid van het zwarte ras (oorspronkelijk uit Afrika). Deze term was aanvankelijk volkomen normaal maar wordt de laatste jaren meer en meer racistisch beschouwd. Vooral in de Verenigde Staten is het politiek incorrect om iemand een negro te noemen.

De Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname eiste in Nederland zelfs dat Van Dale het woord schrapte in zijn woordenboek (omdat het de Afrikaans-Surinaamse Nederlanders zou herinneren aan de koloniale onderdrukking). Dat gebeurde niet omdat Van Dale volgens de samenstellers niet normatief is en niet aan taalpolitiek doet. Wel werd er in de veertiende uitgave van het woordenboek het label ‘beledigend’ toegevoegd.

Nog pejoratiever is nikker. In de hiphopscene heeft nigger evenwel een comeback gemaakt. Daar is het als het ware een geuzennaam geworden. De fabrikant van de negerzoen (een zoetigheid die in 1920 werd bedacht door banketfabrikant Buys uit het Brabantse Oudenbosch) overwoog begin 2006 onderzoek te laten doen naar de naamsgevoeligheid. Het onderzoek zou volgen op een brief van de Stichting Eer en Herstel. Negerzoen zou volgens deze stichting discriminerend zijn. Een alternatieve naam bedenken lijkt niet zo evident omdat het product onder deze naam al lang ingeburgerd is. In Frankrijk staat er inmiddels bisous de mousse op de verpakking, maar op de kassabon lees je têtes de nègre.

Laatst bijgewerkt 06-06-2017