Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 05-09-2016

Azië

betekenis & definitie

Azië is het grootste continent ter wereld. Ongeveer 4,4 miljard mensen woonden in 2014 in Azië, waarmee maar liefst 61 procent van de totale wereldbevolking in Azië woont.

Het continent heeft een oppervlakte van 43.810.000 km2, en bedekt hiermee 8,6 procent van de totale oppervlakte van de aarde, en 29,4 procent van de totale landoppervlakte dat op deze aardbol te vinden is.

Azië grenst aan de westkant aan Europa en Afrika, in het noorden aan de Noordelijke Ijszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische oceaan.

Azië kan beschouwd worden als een subregio van het grotere Euraziatische continent. Azië is onderverdeeld in regio’s, maar omdat niet iedereen het hier mee eens is, zijn deze niet vast begrensd. Een grove onderverdeling van Azië komt uit op de volgende subregio’s: Noord-Azië, Centraal-Azië, Oost-Azië, Zuidoost-Azië, Zuidwest-Azië, Zuid-Azië en het Verre Oosten.

Azië is een groot continent met heel veel inwoners. Hierdoor zijn er ook veel verschillende religies te vinden in het continent. De grootste religies zijn de islam, het hindoeïsme en de traditionele Chinese godsdienst.

In sommige landen geldt er een staatsgodsdienst, terwijl andere landen officieel atheïstisch zijn. Religies hebben een sterke invloed op de houding van Azië en de aspecten van het leven. Daarmee worden politieke kandidaten vaak volgens de religie gekozen.