Donner, Jan Pieter Hendrik betekenis & definitie

Jan Pieter Hendrik Donner (geb. 1948) is een Nederlandse politicus en lid van het cda (Christen­ Democratisch Appèl). Hij is een telg uit een invloedrijke familie van bestuurders en politici.

Sinds 2012 is J.P.H. (‘Piet Hein’) Donner voorzitter van de Raad van State. Hij was ook minister van justitie in de kabinetten Balkenende i, ii en iii. In 2010 werd Donner minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties in het kabinet­ Rutte i.

Donner doet in het publieke debat met enige regelmaat radicale en provocatieve uitspraken waarbij hij de beginselen van de democratische rechtsorde relativeert of soms zelfs dingen voorstelt die in strijd zijn, of op zijn minst op gespannen voet verkeren, met de Nederlandse strafwet. Een voorbeeld daarvan is zijn standpunt over de invoering van de sharia in Nederland.

Op 16 September 2006 werd met Donner een interview gepubliceerd in Vrij Nederland. Donner was op dat moment minister van justitie in een demissionair kabinet (enkele dagen daarvoor was het kabinet gevallen op grond van een conflict tussen minister Verdonk en Kamerlid Ayaan Hirsi Ali wier Nederlandse nationaliteit de minister had aangekondigd te willen intrekken). Samen met de minister van binnenlandse zaken, Johan Remkes, was Donner verantwoordelijk voor de terrorismebestrijding in Nederland.

Tijdens dat interview wordt de kwestie aan de orde gesteld wat te doen wanneer radicale groeperingen maatregelen willen nemen of wet­ ten willen aannemen die de democratie omver werpen. Donners reactie: ‘Het moet mogelijk zijn dat moslimgroeperingen langs democratische weg aan de macht komen. Iedere burger mag beargumenteren waarom de wet moet worden veranderd. Als hij zich ondertussen maar wel aan de wet houdt. Voor mij staat vast: als tweederde van alle Nederlanders morgen de sharia zou willen invoeren, dan moet die mogelijkheid toch bestaan? Zoiets kun je wettelijk niet tegenhouden. Het zou ook een schande zijn om te zeggen: dat mag niet! De meerderheid telt. Dat is nou juist de essentie van democratie!’.

Wanneer men bedenkt dat Donner de eerst verantwoordelijke was voor de terrorismebestrijding in Nederland mag dit toch wel gelden als een onverantwoordelijke uitspraak.

Laatst bijgewerkt 17-02-2017