Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Ontijzeren

betekenis & definitie

Ontijzeren - van water is een voor vele industrieën zeer noodzakelijke bewerking van ijzerhoudend bedrijfswater. Meestal direct of indirect grondwater, bevat dit te veel ijzerverbindingen, welke op het verloop van verschillende processen een schadelijken invloed uitoefenen (looierij, kleurstofindustrie en textielververij, papierindustrie, en bij hoog ijzergehalte zelfs bij iedere stoomketelinstallatie). Het ijzer pleegt voor te komen als ferrobicarbonaat Fe(HCO3)2, zelden als ferrophosphaat FeHPO4. De verwijdering hiervan berust in hoofdzaak op een oxydatie der oplosbare ferroverbindingen tot onoplosbare ferriverbindingen met behulp van luchtzuurstof, gevolgd door een filtratie; ten behoeve der oxydatie dient het water op de een of andere wijze in innig contact met de lucht te worden gebracht (aëratie), hetzij door verstuiven, hetzij door stroomen in een dunne laag over oneffen oppervlakken (rieselen), of wel combinaties van beide.

Wordt gerieseld in cokestorens, dan kan de cokes tevens reeds als voorloopig filter dienst doen. In Amerikaansche fabrieken wordt boven aëratie veelal een chemische reiniging verkozen. Men bezigt kalkmelk en permanganaat. Zij is noodzakelijk, indien het ijzer aanwezig is als ferrosulfaat, zooals somtijds het geval blijkt te zijn. — De ontijzering van water is den laatsten tijd ook met zeer veel succes gekoppeld aan de „Permutiet”-zuivering (zie KETELVOEDINGSWATER), door op de permutiet-substantie fijn verdeeld mangaandioxyde neer te slaan, dat als oxydatiemiddel dienst doet. Het dioxyde wordt discontinu geregenereerd met kaliumpermanganaat.