Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 12-01-2019

Meiraap

betekenis & definitie

Meiraap - (Brassica rapa), is een groentensoort, die in sommige streken van ons land, o. a. in de streek tusschen Hoorn en Enkhuizen, vrij veel geteeld wordt. De raapvormig verdikte penwortel, die ten deele i n en ten deele b o v e n den grond groeit, vormt het product, dat als groente gegeten wordt. Het wordt niet alleen in het binnenland gebruikt, maar ook naar het buitenland — Engeland — geëxporteerd. Als groente heeft de m. de groote verdienste, dat zij zeer vroeg in het jaar kan worden geteeld, zoodat de grond in het overblijvende deel van den zomer voor verschillende andere gewassen kan worden bestemd.

De zaaitijd is begin Maart, de oogsttijd einde Mei. Daar de planten vrij groot worden, moet men niet te dicht zaaien, ongeveer een H.G. per Are, en later de planten uitdunnen totdat de onderlinge afstand plm. 20 c.M. bedraagt. Ook in het buitenland wordt de teelt van de m. beoefend, n.l. in Frankrijk en Engeland, o. a. op de Kanaaleilanden Yersey en Guernsey. Ze worden hier zelfs in bakken en kassen verbouwd. Er bestaan verschillende soorten, waaronder sommige met platte, andere met langwerpige rapen. Voor den export zijn de eerstgenoemde, zooals de p l a t t e, w i t t e m e i r a a p, het meest geschikt.

< >