Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 31-01-2022

Wettelijk depot

betekenis & definitie

de verzameling van publikaties in een land die, overeenkomstig de wettelijke voorschriften van dat land, worden ingeleverd, bewaard en beschreven in de nationale bibliotheek. De eerste wettelijke depots werden ingesteld om van staatswege censuur te kunnen toepassen.

In andere gevallen was de bedoeling auteursrechten of drukkersoctrooien te beschermen; in de VS en sommige Zuidamerikaanse landen geldt dit nog. Het wettelijk depot is van groot nut voor de historische wetenschap (wetenschappelijke bibliotheek). De leveringsplicht is de beste waarborg voor de volledigheid van de verzameling. In Frankrijk bestaat het wettelijk depot sinds 1537, in Groot-Brittannië en de Scandinavische landen sinds de 17e resp. 18e eeuw, België bezit sinds 1966 een bibliografisch depot en de BRD sinds 1969. Internationaal zijn er in de depotwetgevingen opmerkelijke verschillen. In Groot-Brittannië en de Scandinavische landen is bij meer dan één bibliotheek een wettelijk depot gevestigd.

Slechts zes landen (waaronder België) vragen één exemplaar ter deponering. In Nederland heeft in afwachting van een wettelijke inleveringsplicht de Koninklijke Bibliotheek te ’s-Gravenhage sinds 1974 een vrijwillig depot georganiseerd voor de publikaties van de Ned. en Vlaamse uitgevers.