Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 13-12-2021

Leger des Heils

betekenis & definitie

(Eng.: Salvation Army), internationale christelijke beweging, in 1878 gesticht door de Engelse evangelist-predikant William Booth en zijn vrouw Catharina Booth-Mumford, als een wereldwijde voortzetting van de door hem in 1865 opgezette East London Christian Mission. Het hoofdkwartier is gevestigd te Londen.

Het Leger des Heils is een op militaire leest geschoeide organisatie, met als doel: de uitbreiding van het koninkrijk Gods op aarde, door een ieder te brengen tot overgave aan Jezus Christus. Het Leger des Heils tracht dat doel te verwezenlijken door het houden van samenkomsten, het doen van huisbezoek, het uitgeven en verspreiden van christelijke lectuur, zang en muziek, de verzorging zowel in als buiten tehuizen van personen, ongeacht ras of godsdienst, die, door welke oorzaak ook, in moeilijkheden geraakt zijn, enz. De leerstellingen en methoden van deze beweging doen sterk denken aan het Engelse methodisme. De heilssoldaten bewogen zich van meet af aan op sociaal terrein, waarmee zij veel sympathie verwierven. In 1880 zond Booth het eerste contingent officieren naar de VS. Een jaar later ging Catharina Booth naar Frankrijk, in 1882 begon men de arbeid ook in Australië, Voor-Indië en Zwitserland; in 1883 in Zweden, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland, in 1887 in Denemarken, Nederland en Italië, in 1889 in België.

Vanuit Nederland werd de arbeid in Indonesië (1894), in Suriname (1926) en op Curaçao (1928) begonnen. De hoogste verantwoordelijkheid rust in handen van de generaal, die sinds 1930 gekozen wordt door de Hoge Raad. Ieder land waar het leger des Heils arbeidt (71 territoria, ruim 16000 korpsen) heeft zijn eigen hoofdkwartier, met een territoriaal leider, die verantwoording schuldig is aan de generaal. De voornaamste activiteiten zijn: evangelisatie-arbeid (korpswerk), maatschappelijk werk (reclassering, gezinszorg, drankbestrijding, bestrijding prostitutie), jeugdwerk, arbeidsbemiddeling e.d. Het Leger des Heils bezit ruim 3000 maatschappelijke inrichtingen en instituten, o.a. ziekenhuizen, bejaardentehuizen en melaatsenkolonies. De soldaten zijn te vergelijken met lidmaten van een kerk; zij voorzien als gewone burgers in hun eigen onderhoud. Alleen de officieren zijn in volle dienst.

Mannen en vrouwen, totaal ruim 5 mln., hebben gelijke rechten. Het Ned. hoofdkwartier is te Amsterdam; voornaamste tijdschrift: De Strijdkreet.

L
ITT. R.Sandall, The history of the Salvation Army (1947 vgl.); B.Watson, A hundred years war: Salvation Army 1865-1965 (1965); J.Filius, Met hart en hand (1968).