overeenkomst, traktaat te Bern gesloten, m.n. die betreffende het auteursrecht (1886), en die betreffende het internationale postverkeer (1874).
De Berner Conventie betreffende het auteursrecht werd in 1896, 1908, 1928, 1948 en 1967 gewijzigd en aangevuld. Niet toegetreden zijn (o.a.): de VS, de USSR, China, Turkije en de Latijns-Amerikaanse staten (behalve Brazilië). De verdragsluitende landen vormen te zamen een verbond tot bescherming van de rechten van de auteurs op hun letterkundige werken en kunstwerken (Union internationale pour la protection des oeuvres Littéraires et artistiques).
er regeling van de gemeenschappelijke aangelegenheden wordt door de verbonden landen te Bern een internationaal bureau in stand gehouden. Het staat onder het hoog gezag van de Zwitserse regering.
De Berner Conventie is een open verdrag, waartoe alle staten kunnen toetreden. Het verdrag waarborgt aan de auteurs die tot een der verbondslanden behoren, in de verbondslanden, die niet het land van herkomst van het werk zijn, voor hun werken, hetzij niet openbaar gemaakt, hetzij voor de eerste maal openbaar gemaakt in een van de verbondslanden, de rechten, die de onderscheiden landswetten thans aan eigen onderdanen verlenen of in het vervolg verlenen zullen, alsmede de rechten, bijzonderlijk door dit verdrag verleend. De onderdanen van een van de verbondslanden, die in een ander land van het verbond voor het eerst hun werken openbaar maken, hebben in dat laatste land dezelfde rechten als de auteurs, die onderdanen van dat land zijn. Tot het bewijs van het tegendeel is geleverd, wordt hij als auteur beschouwd, wiens naam op de gebruikelijke wijze op het werk vermeld staat. Nagemaakte of nagedrukte werken kunnen in beslag genomen worden. ngevolge de conventie bestaat de bescherming gedurende het leven van de auteur en 50 jaar na zijn dood. Bij de herziening van 2.6.1928 te Rome is een art. ingevoegd, bepalende, dat de makers van letterkundige werken en kunstwerken het uitsluitend recht genieten om machtiging te verlenen tot draadloze mededeling van hun werken aan het publiek; de vaststelling van de voorwaarden, waaronder dit recht kan worden uitgeoefend, laat de Berner Conventie grotendeels aan de nationale wetgeving over. Hiernaast is in 1952 de Universele Auteursrecht Conventie tot stand gekomen.