Onze Taal Woordpost

Genootschap Onze Taal (2020)

Gepubliceerd op 25-01-2021

tantaluskwelling

betekenis & definitie

kwelling die wordt veroorzaakt doordat je iets wat heel dichtbij is toch net niet kunt krijgen

uitspraak
[tan-ta-lus-kwel-ling]

citaat
“Hajduk is Europees voetbal voor dit seizoen dus misgelopen, maar heeft nog wel 29 speelronden om Dinamo te verslaan in de strijd om het goud. Er is Hajduk veel aan gelegen om bovenaan te eindigen, want die tantaluskwelling heeft nu wel lang genoeg geduurd.”
Bron: De tantaluskwelling van Split: ‘Ik ben geschokt, zo gaan we failliet!’ (Gijs Freriks, Voetbalzone.nl, 3 september 2017)

woordfeit
In de Griekse mythologie was Tantalus/Tantalos een gunsteling van de goden. Hij mocht bijvoorbeeld af en toe met hen dineren op de Olympus, de berg waar de Griekse goden woonden. Hij beging na verloop van tijd echter grote fouten. Zo stal hij godenvoedsel (nectar en ambrozijn) om het aan zijn vrienden te laten proeven, en wilde hij de alwetendheid van de goden testen door bij een banket zijn eigen zoon als eten op te dienen.
Het bedrog kwam uiteraard uit en Tantalus werd naar de onderwereld gestuurd, waar hij voor straf eeuwig honger en dorst moest lijden. Hij stond in het water, maar dat trok zich terug als hij wilde drinken, en de takken met vruchten boven hem bogen weg als hij ervan wilde eten.
Het woord tantaluskwelling duidt een situatie aan waarin iets waarnaar je verlangt voortdurend in het zicht is, maar je er toch net niet aan kunt komen.