Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Duinbeek in Oostkapelle

betekenis & definitie

Duinbeek (Duinbeekseweg 19). Deze buitenplaats ten noordwesten van Oostkapelle is van middeleeuwse oorsprong.

Reeds in 1350 wordt Duinbeek vermeld als bezit van Wolfert III van Borssele, heer van Veere. Het middeleeuwse kasteel werd in 1572 door de Geuzen verwoest.

Mogelijk liet Willem Boreel, die in 1637 de heerlijkheid had verworven, rond 1650 het tegenwoordige huis bouwen. De huidige hoofdvorm dateert uit 1715, toen Abraham Duvelaer, burgemeester van Middelburg en bewindhebber van de Oost-Indische Compagnie, de buitenplaats in bezit kreeg.

Bij een verbouwing in 1857, toen Duinbeek in bezit was van J.G. Sprenger en diens echtgenote R.A.

Bijleveld, kreeg het neoclassicistische huis met middenrisaliet en achtkantige belvedèretoren zijn huidige ingangspartij, ramen en mansardedak.Op het voorterrein staan aan weerszijden van de oprijlaan twee L-vormige bouwhuizen in gele baksteen, die begin 18de eeuw zijn opgetrokken in opdracht van Abraham Duvelaer. Aan de linkerzijde staat de tuinmanswoning met bakkeet (Duinbeekseweg 21), rechts het koetshuis met koetsierswoning (Duinbeekseweg 17). De kern van het park wordt gevormd door de rechthoekige omgrachting rondom het huis, dat op een klein eiland staat. De geometrische aanleg uit de tijd van Abraham Duvelaer werd rond 1800 in opdracht van G.F. Meijners (zie bij Berkenbosch) gewijzigd tot een kleinschalige aanleg in landschapsstijl, waarbij de gracht aan de zuidwestzijde met een slinger is uitgegraven en eindigt in een lusvormige vijver.

Achter het huis ligt een weide omsloten door een bos met slingerende paden.

< >