Monumenten in Nederland: Zeeland

R. Stenvert en C. Kolman (2003)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Buitenplaatsen in Schuddebeurs

betekenis & definitie

Buitenplaatsen. Midden 18de eeuw stichtte Anthonie Ockerse, burgemeester van Zierikzee de buitenplaats Mon Plaisir (Donkereweg 72) ter plaatse van een oudere hofstede.

Uit de eerste helft van de 19de eeuw dateert het forse, wit gepleisterde landhuis met uitgebouwde erkerpartij en aangebouwde tuinkoepel. Van de geometrische tuinaanleg zijn enkele restanten behouden bij de omvorming van het park rond 1830 in landschappelijke stijl.

Het rond 1765 door Hendrick de Groot uit Zierikzee gestichte monumentale landhuis ‘Boschlust’, wordt sinds circa 1850 Heesterlust (Heesterlustweg 4) genoemd. De huidige gepleisterde vorm met driezijdige erkeruitbouw bekroond door een fronton zal uit de tijd van de naamsverandering dateren.

Het blokvormige, wit gepleisterde landhuis van het buiten Welgelegen (Donkereweg 45) kwam in 1768 tot stand in opdracht van de Zierikzeese burgemeester Iman de Groote en kreeg het huidige aanzicht rond 1867. Toen werden op een eilandje in de siervijver enkele follies opgericht, bestaande uit een kleine grot, rotswerk en een gotisch fronton van een gesloopt middeleeuws huis aan het Havenplein (nr. 21-23) te Zierikzee.

Het buitenhuis ‘Buitenrust’, nu Bleykzicht (Donkereweg 58), bestaat uit een in opzet laat-18de-eeuwse eenlaags voorbouw met een galerij op vier kolommen en een ondiepe tweelaags achterbouw. Het laat-18de-eeuwse eenlaags buitenhuis Zorgvlied (Donkereweg 80), gebouwd voor de toenmalige burgemeester van Zierikzee F.W.J. den Boer, is voorzien van een dakerker met fronton en ondiepe, vijfzijdig gesloten erkers aan weerszijden van de entree.

Het huidige aanzien wordt vooral bepaald door een verbouwing in 1912. Na verwoestingen in 1944 resteren twee rond 1950 herbouwde koetshuizen van de buitenplaatsen ‘Rustenburg’ (Kloosterweg 25) en ‘Weelzicht’ (Heesterlustweg 1).