Monumenten in Nederland: Overijssel

R. Stenvert, C. Kolman en Ben Olde Meierink (1998)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Straatmeubilair in Deventer

betekenis & definitie

Straatmeubilair. Voor Brink 11 bevinden zich de acht hardstenen blokken die als fundering hebben gediend van het houten schavot dat bij terechtstellingen werd opgebouwd.

Aan het begin van Roggestraat en Kerkstraat bevindt zich telkens in een van de zijmuren een blok natuursteen met daarin een met ijzer bekleed gat. Deze laat-middel-eeuwse kettinghaken zijn in 1583 aangebracht om bij belegering straatkettingen in op te hangen, ter afgrendeling van de invalswegen achter de Bergpoort.

De corresponderende haken aan de andere zijde zijn verdwenen. Op de Kleine Poot staat een hardstenen stadspomp met ramskop, festoenen en vaas in Lodewijk XVI-vormen uit het eind van de 18de eeuw.

Aan de Bokkingshang nabij de oude haven bevindt zich een maatstok van de hoogste waterstanden van de IJssel tussen 1595 en 1926. Van de gietijzeren brievenbussen stamt die op het Klooster uit 1893 en die op het Bergkerkplein uit 1902.

Deze werd gegoten door Diepenbrock en Reigers uit Ulft. Aan de Lokersdijk staan twee fraaie neorenaissance-grenspalen uit omstreeks 1893 op de in 1876 vastgestelde grens tussen Deventer en Diepenveen; ze hebben tot 1960 als zodanig dienst gedaan.