Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Woonhuizen in Oosterhout

betekenis & definitie

Woonhuizen. Het huis Markt 20 heeft een, later gepleisterde, trapgevel uit 1669 met sierankers en empire-deur-omlijsting.

De huizen Heuvel 8, 10 en 14 hebben achter hun 19de-eeuwse gevels waarschijnlijk nog een 17de-eeuwse kern. Het uit omstreeks 1770 daterende herenhuis Heuvel 19 is voorzien van een, later gepleisterde, lijstgevel met classicistische deuromlijsting met siervazen. Uit dezelfde tijd of iets later dateert Markt 13, waarvan het bovenlicht van de ingang mooi Lodewijk XVI-snijwerk heeft. De gaper boven de deur wijst erop dat hier eens een drogisterij was gevestigd. Het herenhuis Klappeijstraat 44 werd aan het begin van de 19de eeuw gebouwd in empire-trant met een rijk gedecoreerde ingangspartij. Het bovenlicht van de ingang en de vensters zijn voorzien van gietijzeren waaiervormige traceringen.

Het herenhuis Rulstraat 25 heeft ook dergelijke traceringen. Markt 21 is een herenhuis met wit gepleisterde lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Heuvelstraat 10 is een drielaags herenhuis uit 1840 met naar voren springende zijvleugels, empire-vensters en neoclassicistische ingang. Het werd gebouwd voor de eigenaar van brouwerij ‘De Gekroonde Bel’. Het diepe eenlaagspand Keiweg 22 dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. De lijstgevel met ingezwenkte bovenhoeken heeft rijk gedetailleerde vensters en een empire-ingangspartij, vergelijkbaar met Klappeijstraat 44. Het wit gepleisterde herenhuis Heuvel 9 uit 1857 is later diverse keren verbouwd, onder meer in 1907 toen een uit Breda afkomstig hardstenen Rubenspoortje (omstreeks 1630) werd geplaatst.