Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Weverij De Ploeg in Bergeijk

betekenis & definitie

Weverij De Ploeg (Riethovensedijk 20) is een in 1956-'57 gebouwd fabriekscomplex met gebogen shed-constructie.

De constructie, uitgevoerd in voorgespannen beton, bestaat uit acht dubbele en vier enkelvoudige schaaldaken met telkens twee ondersteuningen. Een dergelijk constructie met grote vrije ruimte, goed geschikt voor brede weefgetouwen, kent in Nederland zijn eerste voorbeeld in de fabriek van de Kon. Weefgoederenfabriek C.T. Stork & Co. te Hengelo, uit 1952-'53. De ontwerper aldaar, G. Beltman jr., zijn constructeur B.A.

Sassen en de aannemer de Kon. Ned. Maatschappij voor Havenwerken N.V. te Amsterdam, waren ook verantwoordelijk voor de bouw van de fabriek te Bergeijk. Voor de architectonische vormgeving werd G.Th. Rietveld aangetrokken. Van zijn hand zijn de lichte verdraaiing van de kopse gevels, de ijle ingangspartij en de opvallende kleurstelling. Het complex ligt in een parkachtige tuin naar ontwerp van Mien Ruys.

Weverij De Ploeg werd in 1957 opvolger van de in 1923 te Bergeijk opgerichte Coöperatieve Productie- en Verbruikersvereniging ‘De Ploeg’, die haar oorsprong had in een in 1919 in Best begonnen landbouwkolonie. In 1928 werd de textielhandel uitgebreid met woningtextiel, dat in opdracht van De Ploeg elders (waaronder te Hengelo) werd geweven. Na de Tweede Wereldoorlog besloot men tot oprichting van een eigen weverij.