Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Overige kloosters in 's-Hertogenbosch

betekenis & definitie

Overige kloosters. Van het voorm. 15de-eeuwse Zusters van Orthenklooster (Zusters van Orthenpoort) is alleen nog het poortgebouw aan de Dieze zichtbaar, zij het dat het huidige gebouw een op het origineel geïnspireerde nieuwbouw van na de Tweede Wereldoorlog is.

Het voorm. klooster van de Zusters van de Choorstraat (Choorstraat 7), ofwel de Congregatie ‘Dochters van Maria en Joseph’, dateert van rond 1850. Op het binnenterrein staat de kerk, een driebeukige kruisbasiliek naar ontwerp van J. van Halteren (1962 inwendig verbouwd). De kerk werd gebouwd in 1910-'11; toen werd het klooster langs de Choorstraat verder uitgebreid en ook om de hoek aan de Papenhulst voortgezet met een internaat en kweekschool ‘Concordia’ (Papenhulst 1) en de Mulo School van het H. Hart (Papenhulst 3).

Het voorm. klooster van de Congregatie St. Aloysius (St.-Josephstraat 18) dateert uit 1895 en bevatte de ‘Parochiale School St. Jan’. Het gebouw is opgetrokken in een mengvorm van neorenaissance en neogotiek. De naastgelegen ‘St.-Aloysiusschool’ (St.-Josephstraat 20), een mulo-school uit 1912, heeft een vergelijkbare bouwstijl, zij het met een geprononceerder silhouet dankzij een midden- en een hoektoren. Het St.-Janscentrum (Papenhulst 4-6) is gebouwd voor de Fraters van Tilburg.

Aan de straat staat het in 1924 gebouwde grote fraterhuis met risalerende zijvleugels. Midden achter het hoofdgebouw ligt een kruisvormige, eenbeukige kapel uit 1928 naar ontwerp van J. Duijnstee. Het voorm. kloostergebouw Nemiusstraat 4 werd in 1929 gebouwd naar ontwerp van H.W. Valk; het naastgelegen pensionaat dateert uit 1935 en is ontworpen door H.M. de Graaf.