Monumenten in Nederland: Noord-Brabant

Ton Kappelhof, Chris Kolman, Ben Kooij, Ben Olde Meierink, Nelleke Reijs en Ronald Stenvert (1997)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Het stedelijk Van Abbemuseum in Eindhoven

betekenis & definitie

Het stedelijk Van Abbemuseum (Bilderdijklaan 10) uit 1933-'36 werd gebouwd in opdracht van sigarenfabrikant H.J. van Abbe; A.J. Kropholler ontwierp het.

Het museum ligt op een door tuinarchitect D.F. Tersteeg ontworpen terreinverhoging in een plantsoen.Het gebouw maakt als geheel een gesloten indruk en heeft een karakteristieke, robuust vormgegeven ingangspartij met daarboven een torentje. De gevelbekleding van kloostermoppen versterkt dit beeld. Langs de trap naar de ingang staan twee beelden van steigerende paarden van de hand van J. Raedecker. De expositieruimten, gegroepeerd rondom twee later dichtgebouwde binnenhoven, ontvangen hun licht van boven en zijn toegankelijk via een hal. Deze heeft tegeltableaus met symbolische afbeeldingen van ‘Morgen’, ‘Avond’ en ‘Eeuwigheid’, vervaardigd door J.

Kropholler een zuster van de architect - en fresco's met voorstellingen van de vier elementen door D. Nijland. De hal, het tochtportaal en de directeurskamer links van de ingang geven nog een indruk van de sfeer van het oorspronkelijke museum, dat later is uitgegroeid tot een internationaal belangrijk museum voor hedendaagse kunst. In 1951 trok men de oorspronkelijk onder het gebouw gelegen conciërgewoning bij het museum, waarna in 1978 een vrijwel volledige onderkeldering volgde. Momenteel zijn er plannen tot uitbreiding aan de achterzijde.