Gepubliceerd op 02-01-2020

Mergelgrotten in Valkenburg

betekenis & definitie

Mergelgrotten . In het mergelplateau aan de zuidzijde van Valkenburg bevinden zich enkele belangrijke grottencomplexen die vanaf de 13de eeuw zijn ontstaan als mergelgroeven. De toegang tot de Gemeentegrot (Cauberg 2) is voorzien van een vroeg-17de-eeuwse poortbekroning in Lodewijk XIV-stijl afkomstig van de voorm.

Augustijnenkerk te Maastricht. In de grot bevindt zich naast diverse houtskooltekeningen ook een eenvoudig altaar, behorend tot een schuilkapel uit 1799-1800.

De Fluwelen Grot (Grendelpein 13) heeft een reconstructie van een dergelijk altaar en houtskooltekeningen. Op initiatief van de Tilburgse textielfabrikantenzonen J. en K.

Diepen werd een deel omgevormd tot een kopie van de Romeinse catacomben (Plenkertstraat 55). Met pater L.

Hagen en met P.J.H. Cuypers als supervisor werden in 1910-'12 de belangrijkste delen van de kopieën van de catacomben met bijbehorende schilderingen in de mergelgroeven aangebracht, waaronder kopieën van de Priscilla-catacombe, de Corneliuscrypte en de Ceciliakapel.

Een deel van de Daalhemergroeve heeft men in 1917 ingericht tot een steenkoolmijnmuseum (Daalhemmerweg 31). Uit die tijd dateert de dienstwoning bij de ingang.