Monumenten in Nederland: Gelderland

Sabine Broekhoven, Chris Kolman, Ben Olde Meierink, Ronald Stenvert en Marc Tenten (2000)

Gepubliceerd op 02-01-2020

Parken in Nijmegen

betekenis & definitie

Naar ontwerp van de Leuvense tuinarchitect P.L. Rosseels is rond 1880 het Kronenburgerpark (Kronenburgersingel/Parkweg) aangelegd in Engelse landschapsstijl.

Daarbij zijn restanten van de stadsmuur als coulisse gebruikt, met de Kronenburgertoren als blikvanger. De slingerende waterpartij in het park is voorzien van een fontein en een cascade met gedeeltelijk kunstmatige rotsen en grotwerk.De ‘Vereeniging tot verfraaiing van Nijmegen’ heeft in 1886 het door H. Leeuw sr. en jr. vervaardigde standbeeld van een leeuw met stadswapen op schild laten plaatsen. Het hertenkamp is in 1912 toegevoegd. Eveneens naar plannen van Rosseels kwam rond 1885 het Hunnerpark tot stand. Ook hier is een restant van de stadsmuur als coulisse gebruikt, met aan de noordzijde de Belvédère als blikvanger. De muur wordt onderbroken door een stenen voetbrug met drie bogen (1883), vermoedelijk naar ontwerp van J.J.

Weve. Half onder die brug bevindt zich een deel van de koorsluiting van de in 1456-'60 gebouwde en in 1579 gesloopte St.-Geertrudiskapel. Het park is in 1935-'36 deels gewijzigd in verband met de oprit voor de nieuwe Waalbrug. In het park staan vier naar ontwerp van M. Moreau vervaardigde gietijzeren vrouwenbeelden (als symbool voor de vier jaargetijden) uit 1889 en een bronzen standbeeld van Petrus Canisius uit 1926, vervaardigd door A. Dupuis. De op de Waalbrug uitkijkende ‘C.A.P.

Ivens-bank’, naar ontwerp van Ch. Estourgie, is in 1936 geplaatst ter ere van de Nijmeegse fotograaf vader van cineast J. Ivens die zich vanaf 1905 sterk maakte voor de bouw van de in 1936 voltooide Waalbrug. Als parkkiosk dient nu het (iets verplaatste) voorm. wachthuisje van de tram naar Berg en Dal, opgericht in 1911 naar plannen van J.J. Weve. Het Stadspark De Goffert (Busserweg/Steinweglaan e.o.) is een volkspark uit 1935-'39, aangelegd als werkverschaffingsproject naar plannen van J.H.

Schmidt en D. Monshouwer op het terrein van de voorm. boerderij De Goffert. Het park bevat het (ingrijpend verbouwde) Goffert-stadion (1934-'38), een rosarium, een openluchttheater en aan de overzijde van de Slotemaker de Bruïneweg een hertenkamp en een zwembad. De vroegere boerderij is nu een café-restaurant.