Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 26-10-2016

Tachograafschijf

betekenis & definitie

Een tachograafschijf is een schijf waarmee de rij- en rusttijden, van een chauffeur, in het goederenvervoer kunnen worden vastgelegd. Een tachograafschijf heeft een voor- en achterzijde en een aantal onderdelen moeten handmatig ingevoerd worden.

De voorzijde van een tachograafschijf bestaat uit een waslaagje met opdruk. Er zitten drie pennen in een tachograafschijf die op de waslaag zwarte strepen kunnen trekken. Zowel voor aanvang als bij het afsluiten van een dienst moet de bemanning een groot deel van de tachograafschijf handmatig instellen.

Allereerst moeten de verschillende tijden vastgelegd worden. Dit zijn onder andere de rijtijd, rusttijd, werktijd en de wachttijd. Al deze tijdgroepen hebben een eigen Europees logo. Behalve rijtijd moeten alle tijden handmatig geselecteerd worden. De rijtijd wordt automatisch geregistreerd als het voertuig minimaal 5 kilometer per uur rijdt. Het doel van het registreren van de verschillende tijden is het handhaven van de rij- en rusttijdenwet.

De snelheid wordt geregistreerd door middel van een op- en neergaande lijn. Deze lijn geeft aan hoe snel het voertuig heeft gereden. Op deze manier wordt ook de rijtijd gemeten. Door middel van een zigzaglijn wordt de afstand die het voertuig heeft afgelegd geregistreerd. Een streep van boven naar beneden, of andersom, staat voor vijf afgelegde kilometers.

De achterzijde van een tachograafschijf wordt minder vaak gebruikt. Dit gebeurt vrijwel alleen wanneer de voorkant stuk is of er van voertuig gewisseld wordt. De achterkant van een tachograafschijf is over het algemeen vrij makkelijk te begrijpen.

Er zijn ook een aantal onderdelen die verplicht handmatig ingevoerd moeten worden:
-Voor- en achternaam
-Datum
-Het kenteken van het voertuig
-Kilometerstand voor aanvang van de rit
-Kilometerstand na einde rit