Logistieke begrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 24-10-2016

Ritplanningssysteem

betekenis & definitie

Een ritplanningssysteem is een systeem waarmee berekend wordt hoe een bedrijf transportopdrachten het beste tot ritten kan bundelen. Het systeem moet worden gevoed met een aantal gegevens zoals de laad- en lostijden, de orderkenmerken en de gemiddelde snelheden op trajecten.

Een ritplanningssysteem bestaat uit verschillende componenten. De belangrijkste componenten zijn het algoritme, de wegennetwerken en de randvoorwaarden waarbinnen het transport moet plaatsvinden. Door middel van het algoritme kan de ritplanning worden berekent. Het algorimte vormt het rekencentrum van de software en berekent de beste route, meestal op basis van de laagste kosten.

De gegevens in de software zijn normaal gesproken afkomstig uit het TMS/ordermanagementsysteem en dienen accuraat ingevuld te worden. Een geautomatiseerde ritplanning kan enkel succesvol zijn wanneer deze gegevens van voldoende kwaliteit zijn. De planning die is berekend met behulp van het ritplanningssysteem wordt terug gekoppeld naar het TMS of ordermanagement, waar de dossiers automatisch bijgewerkt worden. Het is dan ook mogelijk om planinformatie aan derden beschikbaar te stellen.

De termen ritplanning en routeplanning worden in de praktijk vaak door elkaar gehaald. Dit is niet juist aangezien er een verschil zit in beide toepassingen. Een routeplanningssysteem geeft aan wat voor één wagen de optimale route is tussen twee of meer adressen. Hierbij wordt alleen rekening gehouden met de afstand en rijtijd. Een ritplanningssysteem werkt veel complexer dan een routeplanner. Het verdeelt orders zo optimaal mogelijk over een heel wagenpark, tegen minimale kosten. Hierbij houdt het systeem rekening met allerlei randvoorwaarden, zoals voertuiggrootte, venstertijden bij laad- en losadressen, producteisen, depots, werktijden van de chauffeurs, afstand en rijtijden.