Logistiek

Logistieke begrippen omschreven.

Gepubliceerd op 12-10-2016

Wagenpark

betekenis & definitie

Het wagenpark is het geheel aan voertuigen dat een onderneming in haar bezit heeft. Het wagenpark kan op verschillende manier samengesteld zijn, afhankelijk van het soort werkzaamheden waarmee de onderneming zich bezighoudt. Wanneer een onderneming een groot wagenpark heeft kan het verstandig zijn om een wagenparkbeheerder aan te stellen.

Bij kleinere ondernemingen wordt het beheer van het wagenpark vaak binnen de organisatie uitgevoerd. Bij grotere ondernemingen komt vaak een groter wagenpark kijken. In dergelijke gevallen wordt het zogeheten fleetmanagement vaak uitbesteed aan derde partij die alle zaken betreffende het wagenpark afhandelt.

Bij het beheren van het wagenpark komt veel kijken. Ten eerste moet men beslissen hoe men het wagenpark wil opbouwen. Het is mogelijk om alle voertuigen zelf aan te schaffen, maar het kan soms aantrekkelijker zijn om het wagenpark te leasen. Veel leasemaatschappijen bieden ook fleet management aan en kunnen dus het gehele beheer van het wagenpark uit handen nemen.