Gepubliceerd op 13-06-2017

Thant, U (1909-74)

betekenis & definitie

De derde secretaris-generaal van de Verenigde Naties (1961-71).

U Thant werd in Pandanau (Myanmar, het vroegere Birma) geboren als zoon van een welgestelde landeigenaar. Het `U' voor zijn naam is een eretitel die zoveel als `heer' betekent. Een dergelijke titel wordt aan mensen van een bepaalde leeftijd of een bepaalde rang gegeven. Thant volgde een universitaire opleiding in Rangoon, waar hij bevriend raakte met de latere premier U Nu. Na zijn studie gingen U Thant en U Nu Engels doceren aan de middelbare school in Pandanau; beiden kwamen in de directie van de school. In 1942 werd Thant secretaris van een door de Japanners ingestelde commissie voor de hervorming van het onderwijs. Van 1943-47 was hij hoofd van de middelbare school in Pandanau. Tegelijkertijd schreef hij artikelen voor belangrijke Birmese bladen.



In 1947 werd Thant directeur-generaal voor de pers en vervolgens directeur-generaal voor de radio en staatssecretaris van Voorlichting. Thant werd in 1952 benoemd tot lid van de Birmese delegatie naar de zevende zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Samen met premier U Nu bezocht hij in 1955 de conferentie van Bandung, waar de niet-gebonden landen zich voor het eerst gezamenlijk presenteerden. In 1956 werd hij leider van de Birmese delegatie bij de VN.

Thant werd na de dood van Dag Hammarskjöld tot secretaris-generaal van de Verenigde Naties gekozen. In die functie was hij betrokken bij een groot aantal internationale conflicten, zoals de Cuba-crisis (1962), problemen tussen India en Pakistan over Kashmir (1965) en de Zesdaagse Oorlog in het Midden-Oosten in 1967. Hij stimuleerde het opnemen van de Volksrepubliek China in de VN (1971) en was intensief bezig met pogingen een eind te maken aan de Vietnam-oorlog. Door zijn Birmese afkomst was hij zeer geïnteresseerd in de problemen van de derde-wereldlanden.