Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Huter, Carl

betekenis & definitie

(1861-1912), schepper van de „Naturell-Lehre”. Hij stelde een indeling op, gebaseerd op gezonde constitutie-typen.

De 3 belangrijkste naturellen gaan uit van de 3 kiembladen (buitenste, middelste en binnenste kiemblad).1.Overheersen van het buitenste kiemblad (zenuwen, huid, zintuigorganen): zgn. gewaarwordingsnaturel. Grote hersenschedel bij kleine gezichtsschedel, tere, slanke romp en ledematen, tere fijngetinte huid, nadruk ligt op de ontwikkeling van de zintuigorganen. Zwaartepunt ligt op de waarneming van prikkels en niet op het ontvouwen van kracht en massa. Zwaartepunt van de activiteit ligt op het psychisch gebied. Ideeënmens.
2.Overheersen van het middelste kiemblad (spieren, kraakbeen, beenderen, pezen,banden, hart en bloedsomloopstelsel): zgn. bewegingsnaturel. Spierkracht, lange ledematen en romp, pezig geraamte met stevige beenderen, borstomvang is groter dan buikomvang, langere en grotere gezichtsschedel tegenover middelhoge schedelwelving van het voorhoofd, rug van de neus springt vooruit, evenals jukbeenderen, kin en onderkaak. Ontplooien van de spierkracht staat op de voorgrond. Mens van de daad.
3.Overheersen van het binnenste kiemblad (klieren, maag, darm, lever, longen, enz.): zgn. voedingsnaturel. Volle, weke, ronde vormen: volle wangen, lippen, neuspunt. Onderkin. Voorhoofd middelhoog, rond van vorm. Breed hoofd, korte hals, gedrongen. Borstomvang kleiner dan buikomvang, korte ledematen, enigszins kegelvormig toelopend, met zwakke gewrichten. Ontwikkeling van massa en ophoping van substantie. Zoekt rust, welstand. Schept behagen in het leven, schrander op economisch gebied.

Naast deze basisnaturellen onderscheidt Huter nog 3 secundaire naturellen:

1. voedings-bewegingsnaturel, het type van de succesrijke ondernemer;
2. voedings-gewaarwordingsnaturel, het type van de succesrijke diplomaat en burocraat;
3. gewaarwordingsbewegingsnaturel, het type van de succesrijke geleerde. Bovendien kent hij harmonische en disharmonische, tertiaire en neutrale naturellen. Met het oog op de behandeling worden voor de afzonderlijke typen verschillende eisen gesteld.

De bewegingsnaturel met zijn strakke, harde weefsels verlangt maatregelen, die stevig ingrijpen: Schrothkuur, dampbaden, pakkingen, gymnastiek, koortsbaden. De voedingsnaturel vereist milde uitscheidings- en afleidende maatregelen, afwisselen van warmte en koude en gedeeltelijke waterbehandelingen volgens de methode van Kneipp, evenals kruidenthee, homeopathische lage potenties, biochemische preparaten. De gewaarwordingsnaturel vereist zacht-werkende water-, lucht- en zonnebehandelingen, die langzaam opgevoerd worden, ontspanning, ritmische gymnastiek, middelste en hoge potenties, lichte massage, magnetisme en overdragen van levensenergie.

< >