Whiplash letselschade betekenis & definitie

Whiplash letselschade is een relatief veelvoorkomende vorm van letselschade in Nederland. Bij een whiplash is het hoofd met veel kracht plotseling naar voren en naar achter bewogen, waardoor letsel aan de nek ontstaat. Mensen met een whiplash hebben met name last van nekpijn, rugpijn en/of hoofdpijn.

Veel mensen in Nederland met een whiplash hebben dit opgelopen in het verkeer bij kop- en staartbotsingen van auto’s. Door de plotselinge beweging van het voertuig wordt het hoofd van de bestuurder krachtig naar voren en naar achteren bewogen. Met name in Nederland, waar er elke dag vele files op snelwegen zijn, komt whiplash letselschade daarom relatief vaak voor.

Voor veel mensen met whiplash letselschade is het lastig om een schadevergoeding te krijgen. Omdat er geen duidelijke kenmerken van buitenaf zijn te zien die duiden op een whiplash, is het voor artsen lastig vast te stellen of het slachtoffer hier daadwerkelijk last van heeft. In andere woorden, een whiplash is medisch niet objectiveerbaar. Om deze reden kan ook de tegenpartij van het slachtoffer stellen dat er geen sprake is van een whiplash letselschade en zal de aanvraag van een schadevergoeding moeizaam kunnen gaan. Het slachtoffer kan zich in dat geval beroepen op het zogenaamde juridisch causaal verband, waarin wordt gesteld dat als het aannemelijk is dat het slachtoffer letsel heeft opgelopen door een ongeval een verzekeraar een schadevergoeding moet uitkeren.

Whiplash letselschade staat er om bekend dat het genezingsproces erg lang kan duren. Wanneer dit het geval is, kunnen de kosten tijdens het herstel hoog oplopen. Men raakt bijvoorbeeld tijdelijk arbeidsongeschikt of heeft huishoudelijke hulp nodig. In dat geval kan men contact opnemen met een juridisch letselschadebureau, zodat men meer zekerheid heeft op een passende schadevergoeding.

Laatst bijgewerkt 28-01-2016