Redactie Ensie

Letselschade begrippen omschreven

Gepubliceerd op 28-01-2016

Letselschadevergoeding

betekenis & definitie

Als slachtoffer van letselschade, kan men een letselschadevergoeding aanvragen. Dit kan voor zowel lichamelijke als geestelijke letselschade. Bij het berekenen van een letselschadevergoeding, dient er met tal van factoren rekening te worden gehouden.

In geval van letselschade zijn er diverse schadeposten die mee spelen bij het berekenen van een letselschadevergoeding. Door lichamelijk letsel is men vaak even niet meer in staat om het werk dat men voorheen deed zomaar te hervatten. In sommige gevallen zal men nooit meer in staat zijn om het werk te hervatten. Het verlies van inkomen, bijvoorbeeld ook als iemand alleen nog maar werk kan doen waardoor hij of zij een lager inkomen heeft, dient te worden opgenomen in de letselschadevergoeding.

Daarnaast heeft iemand met letselschade vaak zorgkosten, zoals een operatie of medicijnen. Hoewel een deel van deze zorgkosten wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zijn er tal van gerelateerde uitgaven waarvoor men recht heeft op compensatie, bijvoorbeeld de kosten van vervoer. De zorgkosten waarvoor men zelf niet verzekerd is, omdat ze bijvoorbeeld niet in onder de basisverzekering vallen, worden hierin ook in rekening gebracht. Naast deze zorgkosten en het verlies van inkomen zijn er nog andere kosten die men maakt in geval van letselschade, bijvoorbeeld de kosten van huishoudelijke hulp indien men dit niet meer zelf kan doen, de kosten die men maakt als eventueel verlies van zelfredzaamheid en de juridische kosten die men maakt bij het indienen van een schadeclaim.

Doordat er zoveel schadeposten zijn, ziet men in geval van letselschade makkelijk een en ander over het hoofd. In sommige gevallen van letselschade wordt dan ook een zogenaamd letselschadebureau ingehuurd om de totale kosten te berekenen.