Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Werkverruiming

betekenis & definitie

is verwant aan ➝ werkverschaffing, maar er is toch een wezenlijk verschil. W. bedoelt in de eerste plaats uitbreiding van normale werkgelegenheid in het particuliere bedrijfsleven, en onder de daar gebruikelijke voorwaarden.

Heeft werkverschaffing meer het karakter van steun aan werkloozen, onder w. worden verstaan alle directe en indirecte middelen, die de werkgelegenheid in het bedrijfsleven kunnen verruimen en bevorderen.

Onder w. zijn ook te rangschikken de door rijk, provinciën, gemeenten of particulieren uit te voeren werken met behulp van voorschotten of subsidiën van het Ned. Werkfonds-1934. Veelal zijn dit werken, die zonder deze hulp niet of pas later tot stand zouden komen; en de loonen zijn dikwijls ook lager dan de ter plaatse geldende contractloonen.

Sedert een 20-tal jaren bestaat in Nederland ook een Rijkscommissie voor Werkverruiming, die intusschen door herhaalde reorganisatie een hechtere basis verkreeg. Onder leiding van mannen als mgr. dr. Nolens, mr. J. A. de Wilde, Ch. Welter en dr.

L. G. Kortenhorst stond zij niet alleen de Regeering ter zijde, maar bood zij ook rechtstreeks en op allerlei wijze steun aan het particuliere bedrijfsleven. Speciaal ook door maatregelen en bemoeiingen, als overbruggingssubsidies en dergelijke, die aan buitenlandsche dumping op de Nederlandsche markt het hoofd konden bieden, alsmede door exportgaranties en subsidiën te bevorderen, heeft deze commissie veel tot behoud en verruiming van werkgelegenheid kunnen bijdragen.

Voorts is het volgens de jongste plannen der Regeering de bedoeling de werkverschaffing met de Werkfonds-werken te verbinden, en dus aan de eerste het karakter van een vorm van steunverleening te ontnemen. Zoodat het geheel komt te staan in het teeken van w., en de leniging der werkloosheidsgevolgen wordt beperkt tot het verleenen van geldelijke uitkeering. Kuiper.

< >