Fröbel - Friedrich, grondlegger van de kleuterpaedagogiek (→ Voorbereidend lager onderwijs); * 1782 te Oberweissbach in Thüringen, ✝ 1852 te Mariental. F. had een ongelukkige jeugd, moest wegens geldgebrek zijn studies onderbreken, werd gouverneur (Hauslehrer), woonde met zijn drie pupillen eenigen tijd bij Pestalozzi in, nam dienst in Lützow’s vrijwilligerskorps, opende vervolgens een opvoedingsinstituut te Keilhau en stichtte eindelijk, in 1837, te Blankenburg zijn eerste „Kindergarten”, het werk, waaraan hij verder zijn leven wijdde, onder de leuzen: „Laten we voor onze kinderen leven!” en „Freude, Friede,Freiheit”.
Voor gezin en kindertuin bedacht hij zijn „speelgaven”, middelen voor het spelend leeren. Tijdens zijn leven werden zijn goede bedoelingen miskend, de regeering verbood zelfs de „Kindergärten”, maar na zijn dood verbreidden deze zich zeer sterk, zoowel in de Nieuwe als in de Oude Wereld.
Beter dan Montessori houdt F. rekening met de illusionistische fantasie van den kleuter: de „Kindergarten” lijkt dan ook minder intellectualistisch dan de „casa dei bambini”.Voorn. werken: Die Menschenerziehung (1826 ; sterk onder invloed van Schelling en Hegel); Mutterund Koselieder. Tijdschriften : Die erziehenden Familien; Sonntagsblatt; Fr. F.’s Wochenschrift.
Lit.: Telders, Uit en over F.; Rombouts, Hist. Ped. (I).
Rombouts. Fröbelschool, → Voorbereidend lager onderwijs.