Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 08-07-2019

Dieet

betekenis & definitie

Dieet - een voedingsvoorschrift voor zieken. Een nauwkeurige omschrijving, welke voedingsmiddelen genomen en welke nagelaten moeten worden, is van belang

a) om bij ontbrekenden eetlust toch tot voldoende voedselopname te komen;
b) om een ziek lichaamsdeel te sparen of te oefenen. Dit geschiedt bij de dieetregeling van maagzweer of galblaasaandoening, bij dikdarmontsteking of slechte werking der nieren. In vele gevallen wordt daarbij tevens de te nemen hoeveelheid van ieder voedingsmiddel omschreven en de tijd, waarop dit moet worden genomen. Vooral bij de behandeling van vetzucht en suikerziekte heeft dit groote beteekenis. In andere gevallen worden enkele diëtetische voorschriften gegeven om bepaald voedsel, dat een genezende werking heeft, toe te voeren (bijv. vitamine der groenten bij scheurbuik, lever bij pernicieuze anaemie).
v. Balen.