Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2025)

Gepubliceerd op 17-08-2022

rotmok

betekenis & definitie

(1887) (mar.) hachée.

• Laat meneer Bankert doen wat hij wil en aan de heeren al die ollapodagra en rotmokken voorzetten en vertellen dat dat eten is. (Met de adelborsten aan boord van de "Aldebaran. 1887)
• De scherpe geuren van zijn snert of rotmok, rats of raasdonders. (Onze Eeuw. 1918)
• Hij spreekt bijvoorbeeld niet van bruine boonen, maar van bramstagloopers, niet van snert met dobbelsteentjesspek, maar van peulvruchtensoep met drijfijs, - een ouderwetsch rond commiesbrood noemt hij julianaknijter, stroop Neerlands Hope, een kop chocolademelk bakje snelvuur, koffie-drinken is theewater innemen, hutspot heet oranje-rats, en hachée: rotmok. (Nieuwe Rotterdamsche Courant, 06/10/1926)
• Och lieve Heer nogantoe, die „hes": dat schapenvleesch met die rotmok van uien en aardappels door mekaar... (M.J. Brusse: De lotgevallen van d’n Ouweheer Dorus. 1926)
• Het tweede ontbijt beestaat uit rijst en rotmok Rotmok (het woord is heusch officleelé is e enhaché van vleesch, uitjes, een blaadje laurier en een korreltje peper.. In mijn jongen tijd vond ik rotmok afschuwelijk of zalig; afschuwelijk als een ouderwetsche snertkok de bullebief mishandeld had; ... (Bredasche courant, 28/05/1936)
• Rotmok: rijstgerecht met vlees, bananen enz. (marine). (Paul Guermonprez: Praatjes en plaatjes van de soldaatjes. 1939)
• Schurft = Lapskous = Rotmok De betekenis van deze drie woorden in de marinetaai is: een stoofseltje van allerlei restjes. (de Nieuwe Taalgids. 1968)
• Rotmok: restschotel met o.a. vlees en uien. (Jan Meulendijks & Bart Schuil: Tien voor taal. 1991)
• Een lezer uit Rozenburg vraagt of ik weet wat 'rokmok' is. Zijn oom at het ooit bij de marine. Bij navraag meldt collega Johannes van Dam dat het rotmok moet zijn en hij verwijst me naar Van Dale. Het woordenboek: 'rotmok 1887) van rot (bedorven) en mok (schaftblik) bij matrozen, stoofsel van allerlei restjes of vlees en uien'. Mooi, maar hoe smaakte het? En eten de Jantjes het nog? Ik bel de Koninklijke Marine in Den Helder. Een kok maakt er 'appelstukjes in ketjapsaus' van, een matig vernederlandste versie van de 'Indische fruitsalade' roedjak manis, maar chef-kok Thijs Munter kent de echte rotmok. Uit het Marine Smulverhalenboek dat in 1979 verscheen bij het 150-jarige bestaan van officiersopleiding van de marine citeert hij: 'Rotmok oftewel 'belazer-rijsttafel' is rijst met hachee, samengesteld uit wat de kok aan restjes kon verwerken.' (Algemeen Dagblad, 25/06/2002)
• ‘Rokmok,’ zei vader erachteraan, want zo noemden ze de nasi bij de marine.’ (Marga Kool: Een kleine wereld. Terug naar het dorp van mijn ouders. 2006)
• De matrozen maakten van de overgebleven runderlapjes met jus een ‘rotmokkie’. De matrozen sneden hier uien en pepers in en lieten het goed inkoken terwijl ze op wacht stonden. Terug van wacht aten ze ‘de rotmok’ met een snee brood, heerlijk vonden ze dat. (Cees de Vries: Zeemansgraf op de Wildevaart. 2019)

< >