Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2025)

Gepubliceerd op 06-12-2023

klimaatklever

betekenis & definitie

(2022) (< Dui. Klimakleber) (pej. of sch.) burger die burgerlijke ongeoorzaamheid aanwend om beslissingen van de regering tegen de klimaatcrisis af te dwingen; klimaatactivist die, om te demonstreren voor een beter klimaatbeleid en te waarschuwen voor de klimaatcatastrofe, zichzelf vastkleeft aan een object van symbolische waarde zoals een schilderij, een openbaar gebouw, een landingsbaan of gewoon aan de straat. Het is een vorm van burgerlijk verzet. In Duitsland gaat het om leden van leden van de organisatie/beweging "Last Generation".
Sommigen noemen zo iemand ook een ‘plaktivist’, hetgeen eigenlijk een juister woord is. Klimaatklever werd in 2022 in Vlaanderen verkozen tot woord van het jaar. Er kwam veel kritiek op deze keuze omdat het woord volgens sommigen was bedacht door Van Dale en door niemand anders werd gebruikt (althans niet voorheen). Het kwam enkel voor in lijstjes voor verkiezingen van het plichtmatige woord van het jaar. In 2023 dook het af en toe nog op in de pers.

• Da Empoli zit met zijn boek de politieke gebeurtenissen even dicht op de huid als een klimaatklever een schilderij van Van Gogh. (De Morgen, 12/11/2022)
• Heel de wereld kon uitvoerig zien hoe onder anderen klimaatklever Wouter Mouton zich onlangs vastlijmde aan Meisje met de parel van Johannes Vermeer in het Mauritshuis in Den Haag. Afgelopen zomer deed hij hetzelfde met Madonna met kanunnik Joris van der Paelen van Jan Van Eyck in het Groeningemuseum in Brugge. Maar hoe hij weer loskwam en hoe de superlijm werd verwijderd, dat is nooit getoond. (Het Nieuwsblad, 12/11/2022)
• De dikke Van Dale heeft ons dik bij ons pietje. Komt ons deze week vertellen dat ¬‘klimaatklever’ het woord van het jaar is – verkozen door 23,7 procent van de Vlamingen en 25,4 procent van de Nederlanders (DS 20 december). Maar dat woord bestaat helemaal niet. Wacht, ik weet het wel, het gaat om de verkiezing van een neologisme, maar ¬‘klimaatklever’ is zelfs geen neolo¬gisme, het is een no-no-logisme. Voor het op de lijst werd gezet met kans¬hebbers voor de titel, werd het door simpelweg niemand gebruikt. Ga ¬kijken in het archief van deze krant: de enige artikels waarin de term voorkomt, gaan over die verkiezing. Ga kijken in het archief van de VRT: idem dito. Geef het in op Google: idem – fucking – dito. ‘Het zoemde rond op Twitter’, beweert de woordenboekenmaker, maar als dat zoemen is, dan is het dat van een platgeslagen mug. (Tom Naegels in De Standaard, 24/12/2022)
• Wat is blijven hangen, is de herhaalde mededeling van Jelle op die tafel: 'Er gaan mensen dood, Beau!' Vastlijmgate vond een fraai slotakkoord met een tekening van de prijswinnende Volkskrant-cartoonist Jip van den Toorn: 'Uit protest tegen Qatar had Stefan zich aan de bar vastgelijmd'. Half december verzon de Van Dale dat 'klimaatklever' het Woord van het Jaar was. (De Volkskrant, 29/12/2022)
• De activisten zijn weer helemaal terug. En uiteraard zijn de meningen verdeeld: voor de één zijn het idioten met een bord voor hun kop, voor de ander helden die vechten voor een ideaal. Hoe schop je mensen een geweten? De gelouterde dierenrechtenactivist Michel Vandenbosch (61) overloopt de mogelijkheden met twee jongere collega's, klimaatklever Wouter Mouton (45) en de Iraans-Belgische feministe Mahdieh Fahimi (35). (Humo, 22/01/2023)
• Het is een worsteling die steeds zichtbaarder wordt in de wereld van klimaatverzet. Waar ligt de grens, als politiek en bedrijfsleven steeds verzuimen de klimaatcrisis effectief te bestrijden? Toonaangevende organisaties als Extinction Rebellion (XR) zijn er duidelijk over: hun acties zijn altijd respectvol en vreedzaam. Er sneuvelt weleens een ruit, of een 'klimaatklever' laat lijmresten achter. Maar nooit is het volgens XR de bedoeling om schade te berokkenen. (Trouw, 09/03/2023)
• Op een smalle weg op het parcours van het WK wielrennen hebben Schotse klimaatactivisten zo’n uur lang de koers verstoord door zich vast te kleven aan het asfalt. De Belgische ‘klimaatklever’ Wouter Mouton juicht de actie toe: “Als je afspraken maakt met de organisatie worden ze toch niet nagekomen, zoals tijdens de Ronde van Vlaanderen.” (Het Nieuwsblad, 06/08/2023)
• Wouter Mouton, het Extinction Rebellion-lid uit Brugge dat bekendstaat als de ‘Belgische klimaatklever’, is zelf niet betrokken bij de programmatie in het SMAK. “Ik heb het grootste respect voor het SMAK, hun uitgestoken hand wordt ontzettend geapprecieerd, maar dat zal me niet tegenhouden om verdere kleefacties te ondernemen. De boodschap staat boven alles. En bekende kunstwerken bieden een groot platform.” (Gazet van Antwerpen, 23/08/2023)
• Klimaatklever: kan niet missen, zegt u misschien, maar hier gokken twee van de vier toch verkeerd. Iemand die eindeloos lang met zijn auto aan de laadpaal staat, denken ze, maar nee, het is natuurlijk ‘een klimaatactivist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt’. Zo iemand zou je ook een plaktivist kunnen noemen, ware het niet dat dat woord al uit de jaren tachtig stamt, de tijd van de ban-de-bom-affiches. (De Volkskrant, 25/10/2023)

< >